Stoppen met roken

 

Stoppen met roken

Rookt u? Voor veel mensen is het een aangename manier om even te ontspannen. Alleen of samen met anderen. Toch kunt u er beter mee stoppen. Op den duur wordt namelijk vrijwel iedereen die rookt, daar ernstig ziek van. Longen en luchtweken raken beschadigd. Hart en vaten aangetast. Uw huid veroudert sneller. Mogelijk leeft u niet alleen korter, de laatste jaren van uw leven kunnen door chronische aandoeningen erg moeizaam zijn. Maar ook op korte termijn geeft stoppen met roken verlichting. U voelt al na één of twee dagen het verschil. Zeker als u nu al met een chronische ziekte te maken hebt. U krijgt meer lucht. Meer energie. 

Helaas is het niet eenvoudig om te stoppen. Roken is verslavend. Uw lichaam raakt gewend aan nicotine. Het lukt maar weinig mensen om zonder begeleiding te stoppen. Vraag er daarom hulp bij, aan uw huisarts of praktijkondersteuner. Zij kunnen u individueel begeleiden of doorverwijzen naar een groepsprogramma om te stoppen met roken. De Zoetermeerse huisartsenpraktijken werken hiervoor samen met SineFuma, in het programma Rookvrij! Ook jij

De kosten voor begeleid stoppen met roken (inclusief eventuele medicatie) worden door het merendeel van de zorgverzekeraars volledig vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten gaan niet ten laste van uw eigen risico. Vraag dit altijd na bij uw zorgverzekeraar. 

Meer informatie

  • In Zoetermeer organiseert de SGZ groepstrainingen om te stoppen met roken.
  • Meer over (begeleiding bij) stoppen met roken vindt u op Thuisarts.nl of bij Ikstopnu.nl
  • Landelijk organiseert men de zogenaamde 'Stoptober', een jaarlijks terugkerend, gezamenlijk stoppen-met-roken moment van 28 dagen in oktober.
  • Informatie over onze zorg bij chronische aandoeningen (inclusief hulp bij het stoppen met roken) vindt u op de pagina's over ketenzorg bij COPD, ketenzorg bij diabetes mellitus type 2 en ketenzorg bij hart- en vaatziekten.

Uw Zorg

Uw Zorg

De verantwoordelijkheid voor uw leven ligt bij u. Ook als u ziek bent. Ook als u te maken krijgt met een chronische aandoening of blijvende beperkingen.

Lees verder